Какво имаме предвид при смяна на щрангове

Толкова много е писано за смяна на щрангове, а още повече приживяно и все още някой смята, че може да се размине с този ремонт. Разбира се, става въпрос за старите жилищни кооперации, при които металните щрангове са корозирали.

Смяната на хоризонталните и вертикални тръби от абонатната станция до последния етаж е нещо, което не търпи отлагане. Така е, защото корозията е увредила тръбите до опасно състояние. Това е резултат от прекалено дългата им употреба. Тръбопроводите на всяка система в старите кооперации са изградени от метални тръби, които за времето си са били най-добрите. Все пак нищо не е вечно и за това трябва да се сменят тези изпълнели задълженията си тръби с нови.

В търговската мрежа има много предложения на различни видове тръби. Най-широко приложение намират тези, които са от полипропилен. Те са леки, лесно се работи с тях, имат гладка повърхност и не корозират.

Смяната на щранговете ще допренесе реална полза за всеки собственик на жилище в кооперацията. Ще се ползва чиста вода с нормален дебит. Собствениците от високите етажи няма да чакат непрекъснато за топла вода, а за всички ще се реши проблема с вечно запушените канали. С отстраняване на металните канализационни щрангове ще се движат нормално отпадните води, няма да се задържат отпадъци.

Желателно е в кооперацията да се подменат всички щрангове едновременно, за да се получи добър резултат. Това се решава от общото събрание на собствениците, защото щранговете са обща собственост. Фирмата, която изберете, ще се справи бързо и качествено със смяната на щранговете, което ще осигури спиране на водата за кратко време. Цената, която ще платите за услугата, ще има отстъпка.

Не трябва да се забравя, че всяко едно отлагане на този ремонт може да предизвика нежелани последствия. Особено опасни са наводненията заради спукани тръби. Това е възможно, защото корозията е увредила значително тръбите. Разходите, които ще бъдат необходими за възстановяване на щетите е възможно да са по-високи от сумите за смяна на щрангове. Собствениците, които вече направиха смяна на щранговете са доволни от резултата на своята инвестиция. Те се радват на комфорт и спокойствие в дома си.

Вашият коментар