Какво е кондензът и кoe го причинява?

Забелязали ли сте, че прозорците ви се изпотяват? Или стените ви се усещат мокри на пипане? Кондензът може да засегне ценни части от вашия дом.

Резултатът от конденза се появява в студено време, когато вътре в дома ви има твърде много влага или когато топъл въздух се сблъска със студени повърхности. Когато топлия въздух влезе в контакт със студена повърхност, той бързо се охлажда и освобождава влагата, превръщайки я в течни капчици.

Кондензът е досаден. Той най-вече се появява на прозорците и може да блокира изгледа или да замръзне върху стъклото. Тези повърхности улесняват кондензирането на високата влага. Кондензът на прозорците, например, е резултат от излишната влага във вашия дом или от високата температурна разлика между въздуха вътре и отвън. Запотените прозорците и плъзгащите се стъклени врати също са симптоми, че влагата може да навреди на вашия дом. Най-честите ефекти са черната плесен, растяща върху тавани, стени, дограми, завеси, шкафове и ъгли с малко или никаква вентилация на въздуха. И накрая, други ефекти могат да включват белене на боя или тапети и влага върху стените на сутерена и пода.

Как да предотвратим конденза?

Чрез ежедневието на къпане, готвене, сушене на дрехи и дишане у дома, човек допринася за приблизително 4 литра вода на ден. Когато цялата тази влага остане в капан вътре, тя се отлага по стените или обикновено се стича надолу към пода, където е останала и започва да се натрупва. Той също може да се просмуче в околните повърхности, като таваните или под прозорците и мебелите.

Предотвратете образуването на конденз върху прозорците с поставянето на влагоуловител.

Как да се отървете от конденза?

Ще е лесно, ако направите следното: използвайте абсорбатор за извеждане на парите при готвене от кухнята и дръжте капаците над тиганите, когато е възможно. Също така, не забравяйте да изсушите мокрите прозорци и повърхности след горещ душ. И накрая, една проста стъпка, за да се избегне конденза, е да си купите влагоуловител. Тези устройства ще ви помогнат да намалите излишната влага, която съществува в дома ви. Те работят в бани, кухни и навсякъде, за да ви помогнат да намалите конденза.

Вашият коментар