Четете внимателно клаузите при теглене на кредит

Кредити

Тегленето на кредити винаги е съпътствано от попълване на множество формуляри, поставяне на подписи под различни бланки и преглеждането на огромни по брой страници. За повечето хора, това е изключително неприятно и най-вече отегчително занимание. Често пъти дори хората, които теглят заем от избраната банка, не си правят труда да прочетат целия договор, който подписват, а парафират формулярите, разчитайки на доверието.

Доверие обаче при тази ситуация не трябва да има. Колкото и любезни да бъдат служителите във финансовата институция, колкото и примамливи да са условията, които ви представят рекламите в печатните и електронни медии, винаги трябва да си имате едно наум. А когато става въпрос за пари и най-вече за тяхното връщане, всеки от нас трябва да подходи много сериозно.

Разбира се, вероятността самата банка да ви предостави за подпис нещо различно от първоначално договореното, е малко вероятно, за да не кажем и невъзможно. Самото теглене на кредити обаче е доста по-сложна операция, отколкото си мислят мнозина. Нещата не се свеждат само до това, че банката ти дава определена сума пари, която трябва да върнеш след определен срок, с определена лихва, посредством плащането на определени ежемесечни вноски. Може би на пръв поглед изглежда, че е само това, но при по-обстоен преглед на договорите за отпускане на заеми става ясно, че има още куп подробности, задължения и клаузи. Така например, един от често обсъжданите през изминалите няколко години въпрос е, дали потребителят трябва да плати наказателна лихва при предсрочно погасяване на теглените от него кредити. През изминалите няколко години редица институции излязоха с официални съобщения, че тази практика е премахната, но за да спите по-спокойно, е препоръчително да прегледате договора преди да го подпишете. Искайте също така от избраната от вас банка пълни и  най-точни сведения за всички такси, които ще трябва да платите, не само при първоначалното теглене на заема, но и във времето, в което ще го погасявате. В повечето случаи банките изискват от своите клиенти годишна такса обслужване. Това със сигурност ще бъде посочено в договора и вие трябва да си изясните каква ще е сумата.

Съществуват най-различни ситуации и особености, които могат да съпътстват тегленето на кредити от банковите институции. Единственият вариант, при който ще бъдете на 100 процента сигурни за стъпките на погасяване и за всички особености при развитието на непредвидени ситуации, е да прочетете внимателно договора, преди да поставите подписа си под него.

Вашият коментар