Скоростта, с която алкохолът съсипва реакциите ни

Мислиш ли, че не е зле да изпиеш още една бира, преди да се прибереш вкъщи? Запознайте се с фактите за това какво причинява на организма всяка следваща напитка, за да можете да управлявате безопасно вашето превозно средство.

Работя в спешното отделение от години и виждам последствията от шофирането в нетрезво състояние изключително често.

Няма съмнение, че шофирането в нетрезво състояние е сериозен обществен здравен проблем в почти в целия свят. Тенденцията шофьорите да пият и да сядат зад волана в България става все по-налагаща се. Според статистиките, напълно предотвратима смърт настъпва на всеки 53 минути. Интересно, кое трябва да накара шофьорите да не пият преди да карат, след като и крутите законови мерки не успяват?

Водачите често изразяват изненада, недоверие или отричане на получените стойности на концентрацията на алкохол в кръвта или нивото на увреждане, когато пристигнат в полицията. Те често са по-пияни, отколкото си мислят.

Повишените нива на алкохол в кръвта, независимо колко „трезво“ се чувствате, могат да окажат реално въздействие върху способността ви да изпълнявате задачи, които изискват концентрация, като шофирането. И колкото повече пиете, толкова по-трудно е да прецените  колко сте замаяни.

Проучванията показват, че увеличаването на въздействието на алкохола е свързано и с намаленото време на реакция. Едно проучване посочва средно намалено време за реакция от 120 милисекунди – малко над една десета от секундата – свързано с ниво BAC от 0.08.

Количеството алкохол има различно въздействие върху различните организми. 160-килограмов човек, който консумира две алкохолни напитки, ще изпита някаква загуба на преценка, намалена способност за бързо проследяване на движеща се цел и намалена многозадачност, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Жените, които обикновено тежат по-малко от мъжете, биха видели по-високо алкохолно въздействие след едно питие.

Три алкохолни напитки ще доведат нивото на алкохол в кръвта до около 0,05%, което може да намали способността за бързо фокусиране на визията, по-ниска бдителност и намаляване на координацията – до такава степен, че управлението да става трудно и реакцията при аварийни ситуации при шофиране става прекалено бавна.

След около четири алкохолни напитки става по-трудно да се преценят опасностите на пътя. Разсъжденията и обработката на информация често са  значително изкривени.

Това трябва да ви накара да използвате услугата Drink and drive, за да не направите непростима беля.

Вашият коментар