Тялото ни има нужда от протеини, но какви?

Протеините са изградени от аминокиселини. Тялото се нуждае от хранителни протеини, за да доставя аминокиселини за растежа и поддържането на нашите клетки и тъкани. Нашите хранителни нужди от протеини се променят през целия живот. Растителните и животинските протеини се различават по своето качество и смилаемост, но това обикновено не е проблем за повечето хора, ако общият прием отговаря на техните нужди. Трябва да се стремим да консумираме протеини от различни източници, които са полезни за нашето здраве.

Телата ни са изградени от хиляди различни протеини, всеки със специфична функция. Те изграждат структурните компоненти на нашите клетки и тъкани, както и много ензими, хормони и активни протеини, секретирани от имунните клетки.

Тези телесни протеини непрекъснато се възстановяват и заместват през целия ни живот. Този процес, известен като „синтез на протеини“, изисква непрекъснато снабдяване с аминокиселини. Въпреки че някои аминокиселини могат да бъдат рециклирани от разграждането на старите телесни протеини, този процес е несъвършен. Това означава, че трябва да ядем хранителни протеини, за да сме в крак с нуждите от аминокиселини в тялото ни.

Протеинът може да се намери както в растителните храни, така и в храни на животинска основа.

Има ли разлика между животински и растителни протеини?

Както животинските, така и растителните храни могат да бъдат богати източници на протеин. Но имат ли еднакво качество? Ще ни доставят ли нужните вещества любимите ни бургери Варна?

Качеството на протеина може да се определи по много начини. Всички определения обаче се отнасят до разпределението и дела на основните и несъществени аминокиселини, които те съдържат. По принцип протеините на животинска основа са с по-високо качество, тъй като съдържат по-високи пропорции на незаменими аминокиселини в сравнение с растителните протеини. Това може да ви насочи почти седнага към „Ключето“, за да похапнете с удоволствие от вкусните им бургери.

Съществува често срещано погрешно схващане, че на растителните протеини напълно им липсват определени незаменими аминокиселини. Всъщност, повечето растителни протеини съдържат всичките 20 аминокиселини, но е възможно да имат ограничено количество от някои незаменими аминокиселини, известни като ограничаващи аминокиселини. Това означава, че ако се консумира малък брой растителни храни като единствени протеинови източници, е малко вероятно те да доставят достатъчно основни аминокиселини, за да отговорят на нашите изисквания. За хора, които консумират малко или никакви животински храни, като вегани или вегетарианци, важно е те да консумират протеини от източници с допълнителни ограничаващи аминокиселини.

Вашият коментар