Как правилно да използваме услугата пътна помощ?

Пътна помощ

Както при хората се случват спешни здравословни състояния, така и автомобилите понякога имат технически проблем, за жалост, в най-неподходящия момент. Всеки се старае, когато тръгва на път да провери техническото състояние на автомобила си, но винаги съществува вероятността да се развали на средата на пътя. Подобна ситуация е крайно изнервяща и можем да намалим напрежението като предварително се сдобием с телефон на фирма предоставяща услугата пътна помощ 24 с качеството, което ни устройва.

Какво можете да очаквате от пътна помощ, когато вече сте аварирали и сте се обадили на телефоните на фирмата?

В случай, че сте били достатъчно далновидни и сте си направил годишен абонамент за услугата, достатъчно е да се обадите на телефона, посочен в договора ви за абонамент. Един традиционен абонаментен пакет на „Пътна помощ“ включва теглене. То се предприема, когато проблемът не може да бъде отстранен на място и колата трябва да бъде придвижена до най-близкия сервиз, за да бъде отстранена повредата. Пакетът поема тегленето в рамките на града и до 10 км извън града.

В случай на настъпило транспортно произшествие, автомобилът трябва да бъде превозен с платформа, която разполага с достатъчно добра техника, за да гарантира безпрепятствено вдигане и превозване. Обикновено „Пътна помощ“ оказва съдействие  при контакт с КАТ, Полиция и застрахователи.

Можете да се обадите на „Пътна помощ“ и когато сте спукали гума. Това е чудесна опция, особено за дамите, които трудно биха се преборил с този проблем. Дори и да нямате резервна гума, служителите от пътна помощ ще намерят решение на проблема. Може да се наложи колата да бъде превозена до близък сервиз, за да бъде ремонтирана спуканата гума.

Не пренебрегвайте превенцията и винаги имайте резервен вариант при проблем с автомобила. Ако се случи нещо в рамките на населено място е лесно да се реагира, но когато настъпи инцидент в безлюден район, не можете да разчитате на никого.

Вашият коментар