Хронични заболявания

Хронични заболявания

Хроничните заболявания са незаразни по своята същност и техните причинители са неинфекциозни. Страдащите от хронични заболявания имат постоянна нужда от медицински грижи. Статистиката казва, че точно този тип заболявания причиняват най-голям процент смъртност.

Едно от най-сериозните хронични заболявания е рака. При него се констатира бързо и ненормално разрастване на клетки, оформящи тумори. Всеки орган в човешкото тяло може да пострада от рак.

Друга сериозна група хронични заболявания са сърдечно-съдовите. Причина за тези заболявания са атеросклеротичните плаки, запушващи артериите в различна степен. Така се намалява притока на кръв към органите в човешкото тяло.

Диабетът е друго хронично заболяване, което се дължи на недостатъчното количество инсулин, произведен в тялото или слабата реакция на клетките към инсулина. Това повишава нивата на кръвната захар в кръвта. Кръвоносните съдове склерозират и се удебеляват, в следствие на което тъканите се хранят по-лошо и кръвотокът е некачествен.

Един от главните фактрои, причиняващи хронични заболявания, е намалената физическа активност. Неактивните физически индивиди да с 30% по-застрашени от преждевременна смърт.

Друг важен фактор е тютютнопушенето. Приблизително 6 000 000 човека умират заради прекомерна употреба на цигари.

Неправилното хранене, водещо до затлъстяване, също е рисков фактор за появата на диабет, инсулт, сърдечно-съдови заболявания.

Няма да сгрешим, ако кажем, че хроничните заболявания протичат бавно, безсимптомно и са изключително тежки. Посавянето на точна диагноза не винаги е толкова лесно. Обикновено са нужни повече изследвания и наблюдения на болния. От изключителна важност е ранното диагностициране и назначаване на правилно лечение.

Необходимо е веднага след диагносицирането да бъде назначен курс на лечение. Адекватното лечение има отражение върху качеството на живот на болния и неговото семейство. Така пълното излекуване би било възможно.

При диабета се прилага поддържащо лечение, което позволява на болните да живеят нормално.

Хароничните заболявания в никакъв случай не трябва да бъдат подценявани, тъй като са една от основните причини за висока смъртност сред населението.

 

Вашият коментар