Японски щори – характеристика и особености

За да предадете на интериора оригиналност и ориенталски нотки, изберете японски щори за прозорците. Все по-често такива необичайни елементи на модерен дизайн могат да бъдат намерени в жилищни помещения и в офиси. Завесите, проектирани в японски стил, се различават по своите особености в интериора.

Лаконични, хармонично прилягащи в интериора, стилни, оригинални – всички тези характеристики принадлежат на завесите, проектирани в японски стил. Други имена на такива продукти са завеси-панели, японска стена, тъй като те са плъзгащи се конструкции. Първоначално такива продукти са предназначени да разделят голяма стая в отделни зони. Използването им като завеси на прозорци се превърна в европейска идея.

Японските щори са прави парчета плат, чиято ширина е приблизително един и половина метра. Състоят се от два елемента, движещи се встрани с фиксирани водачи. Те привличат с ориенталски вкус, липса на гънки, къдри и други декори. Имат много предимства. Предлагат се в голямо разнообразие от цветове и текстура. Не задържат прах и мръсотия, защото нямат гънки. Лесно се ползват и изискват малко грижи. Поставянето и свалянето могат да се направят от всеки – не се изисква специално умение.

Японските щори са с универсален и красив дизайн. Равномерно разсейват светлината в цялото пространство на помещението. Осигуряват надеждна защита от слънчевата светлина. Дизайнерите намират единствен недостатък само в ограничението във формата им – могат да бъдат само правоъгълни или квадратни.

Японската стена намира широко приложение – хармонично се съчетава практически със всеки интериор. Японските щори са универсален предмет на интериора – могат да се използват на прозорците, за врата между стаите, преграда в офиса, за стена или за разделяне на помещението на зони. Особено подходящи за хората, които обичат често да променят обстановката в помещенията. Достатъчно е вместването на панелната конструкция, за да се внесе радикална промяна в интериора. Добре изглеждат във всяка стая, независимо от нейното предназначение.

За кухнята дизайнерите препоръчат използването на платно с природни цветове – нюанси на зелено, кафяво, пясъчно. По отношение на материала за предпочитане е такъв с лека, гладка текстура. Добре е да се избере синтетичен материал, тъй като лесно се почиства праха, мазнините и другите замърсявания. При избора на японски щори да се обърне внимание на размера в зависимост от големината на помещението.

Вашият коментар