10 признака за ниска самооценка

Ниска самооценка

Не забравяйте, че хората ви възприемат така, както сами се отнасяте към себе си. Ниската самооценка е вредна за всяко едно начинание – личен живот, кариера, социално общуване.

  1. Перфекционизъм

Според специалистите, перфекционизмът може да причини ниската самооценка, но може самият той да е провокиран от нея. Рядко някой перфекционист остава доволен от работата си, а след като не може да достигне съвършения си образ, се разочарова и самооценката му се понижава.

  1. Реч

Всеки, който има, използва в речта си негативни фрази като невъзможно, не съм сигурен и др. Винаги се извинява и говори зле за труда си. Не харесва комплиментите и благодарностите, защото постоянно изпитват чувство за вина.

  1. Чувство за вина

Подобно на перфекционизма, чувството за вина може да доведе до ниска самооценка. Валидна е и обратната зависимост – ниската самооценка води до непрекъсната самокритичност и логично до чувство за вина.

  1. Депресия

Ниската самооценка води до толкова опасната депресия, която изисква намесата на психолог.

  1. Непрекъснати извинения

Хората, които имат ниска самооценка, непрекъснато се оправдават за нещо.

  1. Без инициатива

Липсата на самоинициатива е сигурен признак за ниска самооценка. Тези хора не смеят да предприемат нищо, дори и да имат правомощия, тъй като се страхуват от провал

  1. Липса на решителност

Хората с ниска самооценка не могат да носят каквато и да било отговорност за действията си. Най-лесно им е да не правят нищо. Така няма да се провалят и да получат критика.

  1. Избягват конфликтите

Хората с ниска самооценка се стараят всячески да избягват конфликтните ситуации. Способни са дори да излъжат, за да бъде мир.

  1. Враждебност

Някои от притежателите на ниска самооценка са склонни да се държат враждебно с околните като защитна реакция.

  1. Признаци на умора, главоболие и безсъние

Често ниската самооценка у хората води до физически проблеми като хронична умора, главоболие и безсъние.

Вашият коментар